SEVÄRDHETER

Stationsområdet består av stationshuset och flera verkstäder och förrådsbyggnader. De är byggda mellan 1885-1895. Även lokstallar och vattentorn finns här. På sommaren körs tågtrafik för allmänheten och för bokade grupper.

 

Hyttan & Smedjan

Den första hyttan byggdes 1857 och var modern för sin tid. Den har byggts om i olika omgångar och utseendet den har i dag fick den mellan 1905-1915. Sommartid är hyttan öppen för egna besök under helger. Lancashiresmedjan togs i bruk 1905 och hade då fem lancashirhärdar och en ångsmälthammare. 1914 byggdes smedjan ut till ytterligare fem härdar och ånghammare tillkom. Den var då störst i Sverige. Föreningen Jädraås Bruk erbjuder guider visningar för grupper.

 

Skogsbyn

Skogsarbetarbyn ritades av den välkända arkitekten Ralph Erskine. Han ritade moderna bostäder som väckte förundran på på sin tid och som fortfarande lockar nya husägare med sin ovanliga arkitektur. De första husen byggdes och stod klara 1952. Det var just skogsarbetare som skulle bosätta sig i dessa hus som var arbetarbostäder av aldrig tidigare skådat slag. Erskine skapade miljöer som upplevs som spännande genom byggnadernas asymmetrier och motsatser.


Valkalampi

Här kan du bada i kristallklart källvatten med fin sandstrand. I anslutning finns vindskydd och grillplatser.

 

Bagarstugan

Här kan du baka tunnbröd som på 1800-talet i en vedeldad bakugn. Uthyrs till sällskap via Byrådet.