Har hänt: 

Teatern: Torsdag 25 oktober gavs en  ”Dockteater” för vuxna med skådespelare från Malmö och Folkteatern Gävleborg. Det var en trevlig och lärorik föreställning. Publikantalet var maximerat till 40 personer och vi fyllde nästan upp alla platser. I pausen bjöd Byrådet, med stöd från Vindkraftfonden, på fika och smörgås. TACK till alla som medverkade på olika sätt.  

Halloween i Hyttan fredag kväll 2 nov. blev en riktigt lyckad spökträff med många glada barn och vuxna. Barnen fick korv och godis och de vuxna fick kaffe och kaka. Det var även disco för ungdomarna.  

Ljuskväll: Som traditionen nu bjuder lystes novembermörkret upp längs vägarna i Jädraås med om nejd på kvällen 2 nov. STORT Tack till alla som hjälpte till att placera ut marschaller. Det har kommit in flera kommentarer om att det var vackert när de kom hem på kvällen. 

Övrigt: 

Möjligt bidrag? Byrådet kan söka bidrag till jullovsaktiviteter från O-bo Kommun (läs mer på kommunens hemsida). O.bo Kommun gör en satsning på att anordna kostnadsfria aktiviteter för   barn under jullovet 2018. Föreningar kan ansöka om extra bidrag för att, i samverkan med kommunen, göra det möjligt för barn i åldersgruppen 6-15 år att deltaga i kostnadsfria jullovsaktiviteter.  

Vad skulle du vilja göra på jullovet? Ansökan om bidrag ska vara inne senast 27 nov. Hör av dig med förslag till Christer 070-585 13 12 eller Sirpa 070-229 19 11 eller mailsirpa.k-h@telia.com 

 JAIK: Vi har sen tidigare en välkänd Idrottsklubb i Jädraås, en bra anläggning, bra stugor och husvagnsuppställning (vilket ger inkomster) o s v MEN det saknas aktiviteter! Det är i stort sett bara aktiviter på Gymmet och egna motionsaktiviter (lappar i lådorna). Tyvärr är det några få som får dra hela lasset nu med skötsel, administration o s v. Det har efterlysts ledare för aktivteter för barnen i vinter men tyvärr INGET intresse har visats. Det behövs också några fler frivilliga för att göra skidspår och t ex handskotta snö framför ingångarna och stugorna (där inte maskinen kommer åt). Även vid isbanan vid skolan behövs lite hjälp. (jaik1927@gmail.com)  

OM FLER hjälper till blir det inte så betungade för var och en. JAIK väntar på DIN hjälp! 

Kommer att hända: 

 Jul-lördag i Jädraås 17 november kl 11-15 Folkets Hus 

 Se info på baksidan! 

Bygdegården Gammelboning: Välkommen till pysseldag eller kom bara och ta en fika lördagen 24 november. Vi börjar 14.00 och då finns Fia på plats med försäljning av Tupperware. För mer info: ta kontakt med Eva Lööke 070-674 86 21                                     

Byrådet kallar till extra årsmöte tisdagen 4 december kl 1800 Folkets Hus. 

Byrådets revisorer har noterat att byrådet inte föredragit revisionsberättelserna för Vind-kraftfonden vid Byrådets årsmöten. Detta har missats då det inte finns med som punkt i byrådets stadgar (dessa skrevs innan Vindkraftfonden fanns) men finns i V-fondens stadgar. För att rätta till detta kommer rapporterna att föredras vid extra årsmötet. Extra årsmöte behandlar, utöver formalia (öppnande, val av mötesfunktionärer, avslutning) bara den fråga som föranlett mötets kallande.                    Välkomna! 

 

             Vänd för mera!  

   

Byblad nr 6-2018 sidan 2 

KRIS-information: Tidigare i år har du fått en folder från MSB (Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap) ”Om Kriget / Krisen kommer”. Du har väl tagit del av innehållet? 

Myndigheterna har tidigare meddelat att man räknar med att alla ska kunna klara sig 3 dygn utan hjälp från samhället. Nu börjar de svänga till att kravet ska vara 7 dygn.  

O-bo Kommun har inlett arbete med Kris-plan och kommer under 2019, på olika sätt, att informera om vad som gäller i Krisläge. Bl a planeras det en ”Beredskapsvecka vecka 19-2019 (6-12 april) 

Vad är en kris?  Långvarigt strömavbrott?  Jättemycket snö som i Gävle 1998? Stora skogsbränder som i somras? o s v.  HUR KLARAR DU DIG OCH DIN FAMILJ? (Värme, vatten, mat , medicin, drivmedel o s v. Hur får du information om telenäten (även mobilnäten) slås ut? 

Vid strömavbrott går det sannolikt inte att handla eller tanka och betala med kort?  

Räkna inte med samhällets stöd till friska personer. Deras insatser kommer att prioriteras till de   som är i störst behov av hjälp! Fundera på om det inte är så att DU kan/ska hjälpa grannar och andra i ett Krisläge! 

Hör av dig till Christer eller Sirpa om du har några frågor eller funderingar. 

Delta i Sveriges största brandövning och gör ditt hem tryggare på 15 minuter. 

Att rädda liv är enklare än du tror. Gå in och läs på www.sverigesstorstabrandovning.se 

 

 Jul-lördag i Jädraås 17 november kl 11-15 Folkets Hus 

  -  Lokala slöjdare, försäljning av kransar, julklappstips, ljus, hembakt, stickat, loppis mm 

  -  Tallbo Garn, kit med fantasigarner 

  -  Krister Kundköp har varma sockor och vantar mm. 

  -  PRO har fikaförsäljning 

  -  Kl 13-14 Jultomten tar emot barnens teckningar och önskelistor 

  -  Brickor till tipsrunda. Tipsrundan startar vid Folkets Hus och fortsätter vid olika  

     besöksmål i byn.  

  - Jädraås Herrgård informerar om Svenska Turistföreningen och har fina erbjudanden 

  - JAIK säljer lotter 

 Utanför Folkets Hus 

  - Jäderfors Potatis säljer potatis 

  - Kolbullar med tillbehör 

 Öppet hos Evas Loppis 

 Bagarstugan 

  - Bageriet är i full gång och bjuder på tunnbröd, rieska, glögg och pepparkakor 

 Tjäder-Läder 

  - ”Julklappstips”  till både barn och vuxna  

  -  Isländska fårskinn, skön att lägga fötterna på i soffan eller sätta barnen på i vagnen   
      595 kr styck 2 st 1000 kr     

  - Renskinn beredda, det perfekta skinnet att sitta på hela vintern ute eller lägga under 

    sadeln som vojlock  795 kr styck, 2 st 1400 kr, 3 st 1950 kr   

  - Vi har även besök av Sara och Siv med sina hantverk . 

  - Alla besökare på Tjäder Läder får en nyckelring.    

 Kjellas Mack    

  -  Kom in och gör en bra affär på Igloo stövlar o resterande skoterhjälmar    

 Varmt välkomna! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 TEATER torsdag 25 oktober kl. 19.00 i Jädraås Folkets Hus! 

 Se mer information längre fram i bladet. 

 

Har hänt: 

Skrotbilen som stått på Kranvägen i nästan 2 år försvann för någon vecka sedan. 

Vet inte vem som fixade det men STORT TACK! 

Lekplats: Kommunen har fixat en ny lekplats med nya lekredskap vid förskolan. TACK! 

Museijärnvägen har avslutat årets trafiksäsong. Tyvärr medförde den varma sommaren och att man inte körde med ånglok p g a brandrisken två stora trafikhelger ett bortfall med cirka ¼ av resenärerna. 

Nu återstår vinterns arbeten och den stora satsningen sker på Mallet-lok nr 8. 

Jädraås Bruk: Höstens arbetsdag genomfördes lördagen 1 september.  Ett antal arbets-uppgifter fixades på förmiddagen och sedan avslutades med måltid och underhållning av trubadur. Det inrasade taket på blåsmaskinrummet vid Smedjan är inte klart, men virket till takstolarna har precis levererats. 

Från Jädraås AIK: Klubben fick i somras in 39.606:- från Ockelbo Marknad förparkeringsvakteriet”. Ett jättebra resultat och återigen tack till alla som var med och bidrog. Vi tar gärna emot förslag på vad vi kan använda pengarna till. 

JAIK står nu inför vintern och behöver ledare till barnens skidträningar. Man behöver inte ha några särskilda förkunskaper. Viktigast är ett intresse för att barn ska ha roligt. Man bör träna minst en gång i veckan. Vanligtvis kör man barmarksträning tidigt på säsongen. Man kan lägga upp allt som det passar och man kan inte vara för många som hjälps åt samtidigtBehöver man stöd finns det att få. De flesta barnen är mycket unga.Man kan blanda utomhuslekar med att vara inomhus. Bara fantasin sätter gränser. 

Längre fram blir det förhoppningsvis några mindre tävlingar , t ex Byskidan, för barnen. 

Anmäl ditt intresse att hjälpa till snarast möjligt, dock senast 1 november till Kerstin Fredlund eller Anna-Lena Hansson. 

Motionslådorna har använts flitigt under sommaren/hösten och ett antal personer har fått priser (lotter till vuxna och presentkort till barnen) På anslagstavlorna finns listor på vinnare och antal. Fortsätt att motionera under hösten – vintern! 

Gymmet: Under sensommaren har utrustningen kompletterats med två tränings-maskiner. För att fånga ”gymmarnas” önskemål om utveckling av gymmet mm bjuds allasom nyttjar gymmet in till en träff på JAIK-vallen tisdag 16 oktober 17.00-18.00. 

Kjellas Mack har övergått till ”vintertider” d v s öppet Måndag – Fredag 09.00-18.00, Lördag 09.00-17.00 och söndag 10.00-16.00  

 

 

 

 

 

Isbana:  Ännu har ingen anmält sig villig att hjälpa till och spola isbana till vintern!Hör av er som kan hjälpa till så barnen får skridsko-is!  Tack!

 

 

 


            

 

 

 

 

 

 

 

 

Har hänt: 

Midsommarfirandet skedde med sedvanligt bravur och god uppslutning. Det enda negativa var den kraftiga vind på förmiddagen som blåste sönder byrådets tält…..  

Midsommarsöndagen var det som vanligt gudstjänst i Hyttan 

Museijärnvägen har kört trafik som vanligt, med undantag för Stora Tåghelgen och helgen därpå då man inte vågade köra ånglok p g a den mycket torra sommaren och länsstyrelsens eldningsförbud. 

Tyvärr har inte bygdens barn fått sina sedvanliga ”frikort” i år, men bättring kommer till nästa år. 

Dock får barnen åka de återstående söndagarna om de tar med detta blad! (För de mindre barnen får en vuxen också åka med gratis) 

Kuxabussens söndagsturer under sommaren har utnyttjats för en del besökare. 

Jädraåsbygdens dag genomfördes lördagen 21 juli. Det var något mindre antal besökare i år. Stort TACK till alla som medverkade till en trevlig em/kväll.   

Jädraås Bruk: Utställningarna i Röda Längan och Hyttan har varit öppna varje tågdag”. Även en smed har vairit verksamhet i Smedjandessa dagarDet uppskattas mycket av besökarna! 

Jädraås AIK: Motionslådorna har använts flitigt under sommaren och ett antal personer har fått priser (lotter till vuxna och presentkort till barnen) På anslagstavlorna finns listor på vinnare och antal.  

Kommer att hända: 

Nya busstider: 20 augusti börjar höstens tidtabell att gälla för X-trafik linje 43 till Sandviken och den gäller t o m 8 december.  

Kuxatrafikens tider gäller från 20 augusti till 21december 2018. Höstlovet gäller andra tider. 

Du hittar tabellerna på nätet (www.xtrafik.se) eller www.ockelbo.se. Tidtabellerna är även anslagna  

i busskurarna och på hållplatsstolparna i Jädraås 

Byakampen i Ockelbo i september: Vi saknar lag från Jädraås. Kan du vara med? Se info vid Kjellas! 

Brukets höst-arbetsdag: Lördag 1 september. Arbete som vanligt 0900-1300 och sedan bjuder Bruket mat kl 1500. Anmäl deltagande till Nisse eller Christer senast måndag kväll 27 aug. 

Mer info: Se anslag vid Macken! Välkommen! 

 

 

 

                                        

 

 

 

 

Hänt sedan förra bladet: 

Någon Sista-april-brasa blev det inte för det var snöhinder… Naturen är dock nyckfull… En dryg vecka senare var det högsommarvärme och snön som vi trott skulle ligga kvar till midsommar smälte snabbt…..   

Att det inte blev någon brasa innebär tyvärr också att det ris som körts till platsen ligger kvar. Det kommer att brännas när det blir lämplig väderlek (d v s regnat mycket…)  Det är inte tillåtet att köra dit något mer ris. Ris i mindre mängd kan läggas på högen vid Smedjan och där bränner vi när det blir lämpligt väder.   

Vindkraftfonden har haft fördelningsmöte och beviljat bidrag på 511.000:- till olika föreningar. Sökande har fått förhandsbesked om beslut och när det formella (underskrivet protokoll mm) är klart sker utbetalning av pengarna. I en del fall har flera ansökningar slagits samman och ett belopp beviljats.  I år kommer det även att ställas krav på mer omfattande redovisning av bidragen.  

Följande har fått bidrag (angivna i bokstavsordning):  

Bygdegårdens Fritidsklubb (G-boning), Föreningen Jädraås Bruk,  

G-boning-Ulftorps Bygdegårdsförening, Ivantjärns Byförening 

Ivantjärns Vägförening, Jädraås AIK,   

Jädraås Byggnadsförening (Folkets Hus), Jädraås Byråd,  

JädraåsFiskevårdsförening, Jädraås-Tallås Järnväg,  

Jädraås-UlftorpVägförening, Kjellas Mack,  

Ockelbo Skoterklubb (för Jädraåsområdet), Ockelbo Släktforskarförening (om Jädraåsomr.)  

PRO Jädraås, Tempelkällan (Bönhuset G-boning)  

samtriktade bidrag till ”Barnomsorgsverksamhet” och ”Bussbiljettbidrag” vilka administreras av Byrådet.  Högsta beviljade belopp 89.000:- och lägsta 4.000:- 

Vill du veta hur mycket en viss förening fått får du kontakta den föreningen för besked. 

Har du några andra funderingar kan du kontakta Christer Lundquist 

Årets Tjejträff genomfördes 8 maj med ett 60-tal tjejer, kvinnor och damer. Det var en trevlig kväll med nöjda försäljare och kunder. 

Gökottevandringen 10 maj fick bara 5 tappra vandrare och en hund, men det var en skön vandring trots att göken inte hördes. Dock hade man hört den när man förberedde gudstjänsten i Folkets Hus som besöktes av ett 40 tal personer. 

Kommer att hända:   

Sommaröppettider på Kjellas Mack:Fr o m söndag den 24/6 har vi öppet måndag – fredag 

09 - 18, Lördag 09 -17  söndag 10-17. Vi önskar er alla en härlig, varm och skön sommar!  

Midsommarfirande i Jädraås: 

Vi samlas vid SMEDJAN  torsdag 21 juni kl 18.00 för att binda kransar och klä midsommar-stångenDet behövs mycket blommor (kan bli svårt att hitta sådana efter den tidiga sommaren) och många medhjälpare för att få kransarna så fina, som de brukar vara.  

Alla är varmt välkomna att hjälpa till, det brukar bli många skratt innan vi får till allt! 

När kransarna är klara bjuds det på korv mm. 

Även tältet ska resas, bord flyttas o s v så det behövs flera händer. Några ”starka karlar” behövs för detta! Samling vid ”festplatsen” till 1800 så är det klart på någon timme! Då kan vi ansluta till de andra och få korv! 

Det behövs även hjälp med att hugga björkar före, packa bröd, transporter, serveringen och ”avstädning”o s v. Det finns plats för din insats också! Hör av dig till Christer eller Marie-Louise. Tack! 

                 VÄND för fortsättning och mera information 

Byblad 3-2018 sidan 2 

 
På midsommaraftonen träffas vi vid Herrgårdsparkeringen kl 14.30 för en gemensam avmarsch till festplatsen. Midsommarstången reser vikl15.00 och sedan börjar dansen. Fika, lotterier, choklad-hjul som vanligt! (Tag gärna med kontanter till ett bidrag för fikat) 

Det lövade midsommartåget avgår 16.30 från verkstaden och går i år till Tallås station och återResan är som vanligt gratis för alla midsommarfirare men det är öppet för frivilliga bidrag. Vintern har varit hård mot JTJ med flera byggnader som tagit stryk så det finns hål att stoppa pengarna i. 

Lämna gärna ett bidrag till i bössan eller till tågpersonalen eller swicha till 123 147 55 40  

VÄLKOMNA till midsommarfirandet i Jädraås! 

Fritidsgård vid skolan? Finns det intresse för att ha en fritidsgård vid skolan fr o m höstterminen 2018? Ett alternativ är att ha öppeen gång i veckan för barn som går i årskurs 4-6 kl 16-18 och sedan samma dag för ungdomar som går i årskurs 7-9 och gymnasiet  kl 18-20.  

Vi behöver ha intresseanmälan från er som är berörda för att kunna driva frågan vidare. 

Ring Sirpa eller Christer och anmäl ditt intresse och gärna önskemål om dag och aktiviteter. 

Information från föreningarna mm: 

Midsommargudstjänstsom vanligt midsommarsöndagen24 juni i Hyttan. 

Museijärnvägen: sommarens ångtågstrafik startar söndagen 24 juni.Stora Tåghelgen lördag-söndag 21-22 juli. Tåg i fotogenlampans sken lördag 18 augusti. Tider finns anslagna vid stationen och på JTJ:s hemsida www.jtj.org  (vissa abonnemang kan köras före) 

Vi ska försöka få ut fribiljetter till alla barn och skolungdomar boende i Jädraåsområdet som tidigare år, men det kanske inte hinns med till första trafikhelgen. 

JTJ:s hemsida finns även aktuella rapporter om verksamheten och även besked om bidrag på 75.000:- för svarvning av Mallet-Åttans lok (loket är ju under stor revision). Medlemmarna har lämnat bidrag på 50.000:- så det räcker för jobbet som måste utföras av extern firma. 

Jädraåsbygdens dag lördag 21 juli på em-kväll. Det kommer info i brevlådorna och anslagstavlorna närmare arrangemanget. 

Jädraås Bruk:Utställningarna i Röda Längan och Hyttan hålls öppna alla ”tågsöndagar” och lördag 21 juli 11.00 – 15.30  

Höstens arbetsdag är 1 september. Mer info kommer. 

Jädraås AIK: Se bifogat infobladPåminner också om Motionslådorna – Nu när det  lämpligt att komma ut och vandra i solen! Kom ihåg  lapp i motionslådorna och vinn en Sverigelott! Vi vill också tipsa om att vi lottar ut vinster (inte lotter) till de barn som lägger sin lapp i lådorna Använd ORANGE lapp för barnens namn! (Då blir det lättare att hantera)  

 

Bilder till hemsidan: Har du någon / några fina bilder från Jädraåsområdet till vår hemsida?  

Hör av dig till Christer eller Sirpa. Tack!  

Styrelsen består av: 
Christer Lundquist – Ordförande, 070-585 13 12               Suppleanter är: 
Marie-Louise Wallin V. ordf. 072-930  99 19                   Johanna Hammargren 
Sirpa Kuja - Halkola Sekreterare 070-229 19 11              Lina Classon 
Carina Nordén - Kassör                                                   Rauni Lindroth 

Susanne Dannberg                                                          Annelie Lundgren        
Malin Forsman                                                                Marianne Nilsson 
Anna-Lena Hansson  

Bjarne Koppars 

Eva Lööke 

Lasse Persson                

 

Vår hemsida:www.jadraas.se              

Ta kontakt med någon av oss i Jädraås Byråds styrelse om ni undrar vad vi i Byrådet gör eller har  

idéer om vad vi skulle kunna göra för att utveckla bygden och marknadsföringen av vårt område. Tack!                 

 Vi önskar alla en skön och avkopplande sommar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hänt sedan förra bladet:

Snön är fortfarande kvar, även om den håller på att försvinna. Detta medför att vägarna blir lösa med de vanliga avstängningarna för tunga fordon.

Snön har även ställt till många problem med stora skador bl a 2 tak vid Smedjan, raserad vagnhall vid järnvägsverkstaden och skorstenar på Gjuteristallet. Har även noterat att ett antal snöras- skydd och takstegar mm på olika håll i byn rivits ner liksom en del tegelpannor….

Den planerade skotertolkningen under sportlovet fick ställas in. Skoterklubben fanns på plats, men tyvärr inga ungdomar. Förståeligt, för det hade snöat rejält precis innan!

Det har varit årsmöten i många föreningar. Tyvärr har vi inte möjlighet att lämna referat från alla dessa utan du får kolla med ”din” förening.

Skidor: Det har funnits bra skidspår hela vintern som besökare och bybor utnyttjat flitigt under vintern, tack vare bra spårjobb av bl a Janne Lööke.

Korpstafetten och Barnens Vasalopp genomfördes i bra väder och med gott deltagande 11 mars.

”Byskidan” har återuppstått med 4 gemensamma (4 tävlingar i februari –mars) i Ockelbo- Lingbo - Jädraås och Åmot). Trevligt!

JAIK har gjort något mycket ovanligt: Kunde köra 5 serietävlingar på skidor för ungdomarna i april!

Kommer att hända:

Det blir INTE blir någon Sista-april-brasa. Snön ligger fortfarande kvar på marken där så det går inte att köra dit något ris (för det finns inget där) på den korta tid som står till förfogande. Inte heller är det lätt att få fram ris från trädgårdar och skogen.

Att det inte blir någon brasa innebär tyvärr också att det inte är tillåtet att köra dit ris när det blir framkomligt utan detta får ske först i höst (då är vi bättre rustade för nästa års brasa…)

Gökottegudstjänst Kr. Himmelfärdsdagen 10 maj 0900 på Folkets Hus. Givetvis ska vi ha gökottevandring som vanligt, men det kanske blir annan väg i år om det inte torkar upp. Se info närmare vandringen via anslag på Macken!

Årets Tjejträff: Nu är det vår och då även dags för årets Tjejträff i Jädraås Folkets Hus

Tisdag 8 maj 1830 med

> mannekänguppvisning med kläder från Irenes Modebutik (från flera olika nordiska märken)

> Sofies Kroppsvård kommer att ha en kort föreläsning om ”Mat i balans, vikt i balans” och en del av sina produkter

> Tallbo Garn med sommargarner, garnkit och färdiga produkter

> Alpnaering kryddor och hudvård

> Barnkläder från Me&I med bl a Babblarna och senaste nyheterna

> Fru Vera med mössor, pannband och andra personliga produkter i fina tyger

> Ev flera försäljare

Vi säljer kaffe med hembakat bröd för 50:- inklusive lott med fina priser från våra försäljare. 

    

    Jädraås Byråd hälsar er Välkomna till en trevlig kväll!

Midsommargudstjänst som vanligt midsommarsöndagen i Hyttan.

 

 

Byblad 2-2018 sidan 2

Jädraås Bruk (Hyttan och Smedjan): Arbetsdag lördag 26 maj. Se mer info vid Kjellas

JTJ: Årets ångtågstrafik startar midsommarsöndagen (vissa abonnemang kan köras före)

Från JAIK:

- Ockelbo Marknad – JAIK behöver parkeringsvakter till Marknaden 29 juni, 30 juni och 1 juli. Anmäl dig till vår mail: jaik1927@gmail.com eller ring Eva Lööke 072-725 51 58 (ej SMS)

* Motionslådorna – Nu när det vår och möjligt att komma ut och vandra i solen! Kom ihåg motionslådorna och vinn en Sverigelott!

Vi vill också tipsa om att vi lottar ut vinster till de barn som lägger sin lapp i lådorna (inga

lotter till barnen) Använd ORANGE lapp för barnens namn! (Då blir det lättare att hantera)

* Motionera med JAIK onsdagar 18.30 med start 9 maj. Samlig vid JAIK-vallen. Udda veckor cyklar vi. Alla typer av cyklar funkar! Jämna veckor tar vi en promenad. All aktivitet på dina egna villkor!

* Boka in en heldag: Midsommardagsfest på JAIK i samband med brännbollen och andra aktiviteter. Mer info kommer längre fram.

* JAIK-kläder – Vi vill veta om det finns intresse att köpa träningskläder. Maila: jaik1927@gmail.com

* Mer info: Kolla http://idrottonline.se/JadraasAllmannaIK eller www.jaik.se

* Hundträffar: Vi är många som har hund (hundar) som behöver tränas på olika saker t ex möten med andra hundar, social träning mm. Vi träffas och hjälps åt. Återkommer med tid och plats när det torkat upp.

 

Från Byrådet: Multiarenan står på plats och kan utnyttjas när snön gått bort. Tyvärr blev det så mycket snö i år att det inte var möjligt att spola isbana. Dock behöver vi någon / några frivilliga som känner för att se till anläggningen (ev plocka undan materiel, plocka skräp mm). Kommunen har svarat för monteringen, men det är BYN som får ta hand om banan . Det är även byn som får fixa monteringen av banan för de mindre barnen (ligger förvarad hos JTJ under vintern). Anmäl ditt intresse till Christer eller Sirpa. TACK!

Vindkraftfonden har fått in 24 ansökningar och som vanligt uppgår de sökta beloppen till dubbelt mot vad vi får i bygdepeng. Fonden har beslutsmöte 8 maj (fördelningsmöte). Besked kan i bästa fall lämnas till sökande i slutet av maj..

Bilder till hemsidan: Har du någon / några fina bilder från Jädraåsområdet till vår hemsida?

Hör av dig till Christer eller Sirpa. Tack!

 

Styrelsen består av:

Christer Lundquist – Ordförande, 070-585 13 12

Marie-Louise Wallin – V. ordf. 072-930 99 19

Sirpa Kuja - Halkola – Sekreterare 070-229 19 11

Carina Nordén - Kassör 

Susanne Dannberg

Malin Forsman

Anna-Lena Hansson

Bjarne Koppars

Eva Lööke

Lasse Persson

Suppleanter är: 
Johanna Hammargren  
Lina Classon   

Rauni Lindroth 

Marianne Nilsson 
Anneli Lundgren

 

Vår hemsida: www.jadraas.se

Ta kontakt med någon av oss i Jädraås Byråds styrelse om ni undrar vad vi i Byrådet gör eller har

idéer om vad vi skulle kunna göra för att utveckla bygden och marknadsföringen av vårt område. Tack!

 

 

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

Hänt sedan förra bladet: 


Snö har vi fått i ovanligt stor mängd. Det har tyvärr medfört att ett antal träd /grenar brutits av.  

När det blir åtkomligt får du gärna köra detta till Kasen utanför Herrgården. 

Det positiva är att det kommit många skidåkare till JAIK-vallen för att träna inför Vasaloppet och andra lopp (det har ju inte funnits någon snö tidigare söder om Järbo). Visserligen mycket jobb för Janne Lööke som gjort huvuddelen med att fixa skidspåren.  Det har kommit mycket beröm för fina spår och mycket ”spårbidrag” till kassan också… 

Det har också kommit många skoteråkare till Jädraås. En del med skotern på släp för turer från Jädraås och en del har åkt skoter till Jädraås och hem igen. De sistnämnda tankar ofta och fikar hos Kjellas…. 

 

Med anledning av Radio Gävleborgs 40-årsjubileum 2017 sände de från olika platser i länet.  

Den 16 november sände de från Jädraås 1500-1730.  Det blev en hel del information om  

vårverksamheter i JädraåsTyvärr kom inte allt med. Tack till alla medverkande! 

Jullördagen”  18 november genomfördes i bra väder och med god uppslutning även om det var ett tag till jul.. Vinnarna i tipstävlingen har  fått sina priser. Årets ”nyhet” att starta resp. sluta en timme tidigare uppskattades.             

Julgudstjänsten i Folkets Hus annandag jul fick många besökare även denna gång och rönte stor uppskattning 

Ungdomsgård? Vid senaste byrådsmötet beslutades, efter samråd med ungdomarna, att fortsätta planeringen av ungdomsgård 1 kväll i veckan för ungdomar 12-18 år och kanske en kväll för något yngre barn Jädraås. Planeringen fortsätter. 

Jädraås Herrgård har fått liv igen. Vi hälsar Susanne och Danne Dannberg välkomna till Jädraås . De har startat upp verksamhet inriktad mot olika friluftsaktiviteter. Till en början blir det Vandrarhem och på sikt B o B.  Förhoppningsvis kan de nya ägarna komma till Byrådets årsmöte och visa bilder och berätta mer.   

Kommer att hända:  Det är årsmötesdags för många föreningar. Här kommer det vi vet nu: Se även anslag vid Kjellas och annonser i främst Kuxa-bladet.  Möteshandlingar finns vid resp möte och erhålles före mötet efter kontakt med respektive förenings sekreterare. 

Jädraås Bruk (Hyttan och Smedjan): Måndag 26 februari 1800 Folkets Hus 

Jädraås Byråd: Tisdag 6 mars kl 1830 Folkets Hus.   

- Byggnadsföreningen (Folkets Hus)  Torsdag 15 mars 1830 Folkets Hus 

Jädraås-Tallås Järnväg: Söndag 25 mars kl 1300 Folkets Hus 

Jädraås AIK:  Söndag 25 mars 1700 JAIK-vallen   

Jädraås-Ulftorp Vägförening Onsdag 11 april 1900 Folkets Hus 

(PRO Jädraås har redan haft sitt årsmöte när du läser detta) 

Övriga föreningar inom området har inte lämnat några uppgifter. 

I skrivande stund finns inga uppgifter om Korpstafetten eller Barnens Vasalopp.  

Byskidan har återuppstått med 4 gemensamma skidtävlingar för ungdomar 0 -16 år.  

Första tävlingen gick i Ockelbo i söndagsKommande tävlingar: Söndag 18 febr i LingboTisdag 20 febr i Jädraås och  Lördag 10 mars i Åmot . Anmälan senast 1800 vardagar och start 1830, helger anmälan 10.30  och start 1100. Köldgräns -12 grader 1700 eller 1000    helger Olika klasser!  Priser till de som deltagager i minst 2 tävlingar!      

 

 Byblad 1-2018 sidan 2 

 

Sportlovsaktiviteter vecka 9: Ingen avgift för deltagarnaSe även anslag vid Kjellas Mack. 

Ons 28 febr Skotertolkning genom Ockelbo skoterklubb till Björnbacksberget. Samling vid JAIK-vallen kl. 11.00. OBSHjälm och bob krävs (ej pulka). Byrådet bjuder på korv med bröd och festis. (Det kan finnas någon enstaka plats på skoter eller pulka för den som inte kan åka bob).  

Inställt vid snöbrist. (men det verkar osannolikt) eller för kall väderlek 

(Någon hundspannsåkning blir det inte i år) 

Kan bli någon mer aktivitet och det annonseras i så fall vid Kjellas       

Vindkraftfonden: Alla som beviljats bidrag 2017 har avrapporterat dessa. Tack för det!  Vill bara  

påminna om att sista dag att lämna ansökan för 2018 är 31 mars (Lämnas till Christer Lundquist) 

 

Trädfällning: Vi har inte fått något besked från STORA än om den önskade trädfällningen av stora (gamla) träd i Jädraåsområdet. 

 

Byvaktlistan gäller till 3 mars. Ny lista delas ut i slutet av februari till alla byvakter. Hör av dig till  

Christer eller Sirpa om du vill vara med och åka byvakt. Ju fler vi är, ju mera sällan behöver vi åka. 

Bilder till hemsidan: Har du någon / några fina bilder från Jädraåsområdet till vår hemsida?  

Hör av dig till Christer eller Sirpa. Tack!  

 

Styrelsen består av: 
Christer Lundquist – Ordförande, 070-585 13 12  

Marie-Louise Wallin  V. ordf. 072-930  99 19  

Sirpa Kuja - Halkola  Sekreterare 070-229 19 11  

Carina Nordén - Kassör                     

Malin Forsman                                             

Anna-Lena Hansson  

Tiina Koivuoja 

Bjarne Koppars 

Eva Lööke 

Lasse Persson 

 

Suppleanter är: 
Johanna Hammargren  
Annelie Lundgren   

Rauni Lindroth 

Marianne Nilsson 
Eija Schüssler 
 

 Vår hemsida: www.jadraas.se  

 
Ta kontakt med någon av oss i Jädraås Byråds styrelse om ni undrar vad vi i Byrådet gör eller har  

idéer om vad vi skulle kunna göra för att utveckla bygden och marknadsföringen av vårt område. Tack!                  

 

Tips på hur vi ska förbättra marknadsföringen av vårt vackra område mottas tacksamt! 

 

Vid Byrådets årsmöte vill vi ha diskussion om vad vi skall göra för att utveckla bygden till  

gagn för alla boende och besökare! 

Vi får ju pengar årligen från Vindkraften. Det har varit mer än 500.000:- varje år och det  kommer 

att ”ramla in” pengar varje år som verken snurrar. 

Hittills är det många föreningar som fått större och mindre bidrag till sin verksamhet och olika projekt. 

Är det Byrådets mening att Vindkraftfonden ska fortsätta stödja många olika föreningar /projekt varje år eller ska någon /några ska få mycket stora bidrag och övriga bli utan? 

Byrådet kan ju ge uppdrag till de ledamöter som Byrådet utser till Vindkraftfonden! 

 

Slut!