?
StartsidaOm JädraåsFöretagFöreningarTuristinfoSamhällsinfoJädraås SKOLAKontakta ossFotoGalleri
Välkommen till Jädraås

Historik
Jädraås idag
Framtidsvisioner
Karta
Ockelbo kommun
Jädraås profiler

Jädraås profiler

Jädraås egen rallybrud!     
                                   

Lördag den 23 oktober gör Emili Andersson 15 år sin sista start för den här säsongen. Emili åker folkrace. Hon är en av många tjejer som valt att leka med bilar på sin lediga tid.
 
 
I våras hade Emili aldrig kört bil, inte ens suttit vid ratten och provstartat en bil. I dag kör hon som vilken annan bilförare som helst. Som junior får man börja köra folkrace det år man fyller 15, det enda som krävs är att du går en utbildning i tävlingsregler och gör ett körprov som påvisar att du kan hantera en bil.

Första tävlingen som juniorerna åker kallas debutanttävling och innebär att man åker själv eller tillsammans med 1 eller flera andra som också åker som debutant. Man får då en chans att prova åka på bana med riktig start, publik och en speaker som kommenterar hur man kör.
 
Efter den debutantuppvisningen är man som junior välkommen att köra i juniorklasserna där man startar tillsammans med 5-6 st. andra juniorer – killar och tjejer blandat. Till en början körde Emili ganska försiktigt för att hitta sin roll i heaten. Idag vill hon helst vara först ut från starten, vara först i första kurvan och först över mållinjen. Men det finns ju de juniorer som åker som junior för tredje och sista året och därmed har andra kunskaper än de som är alldeles nya. Det knuffas och buffas på banan och bilen som var så fin blev knöligare och knöligare.
 
 
Bilen har fått namnet Elin, efter den förra ägaren, och är allt en 15-åring Jädraåstjej vill ha. Den är blå med rosa detaljer, det står Emili på dörren och den är inte slät någonstans. Vad mer kan en 15-årig tjej önska sig?
 
 
Hon ringde mig efter en tävling i somras och var lite besviken eftersom Elins dörr var helt intryckt. Naturligtvis tröstade jag och sa att man kanske fick åka en annan bil men där gick gränsen. Elin skulle inte bytas ut och för den delen så hade hon knölat den bil som åkt in i henne så hon var så nöjd så. Och efter ett dörrbyte och några slag med slägga så har nu Elin gått hela säsongen.
 
 
Emili och Elin har haft en lång karriär ihop. Inför sista tävlingen har hon blivit knuffad ut i terrängen, snurrat på banan, kört upp i grusvallar och fått svart flagg för att hon knuffat andra ”felaktigt”. Så vi får väl se hur sista tävlingen går. Nervositeten inför tävlingen kom i morse innan hon skulle till skolan. Hon hade fått sitt startnummer inför helgen. Nr 14, ja om det ett turnummer eller inte får se på lördag!
Lycka till Jädraås egen rallybrud!

Emili Andersson          Emili och Elin in action
  

Text: Sarah Andersson
Foto: Lina Lönnberg