?
StartsidaOm JädraåsFöretagFöreningarTuristinfoSamhällsinfoJädraås SKOLAKontakta ossFotoGalleri
Välkommen till Jädraås

Historik
Jädraås idag
Framtidsvisioner
Karta
Ockelbo kommun
Jädraås profiler

Om Jädraås

Jädraås Då & Nu

I Jädraås finns en stark historisk identitet genom att flera aktiva föreningar i byn arbetar med att informera om och bevara de gamla bruksmiljöerna.  

Här har invånarna också lyckats med att behålla sin genuina bygemenskap samtidigt som man välkomnat nya inflyttare. På 1800-talet var det arbete som lockade människor att bosätta sig vid Jädraås bruk. När järnvägen kom skapades fler arbetstillfällen. I modern tid har inte arbetstillfällen varit huvudskälet till inflyttningen, med undantag från en satsning på skogsforskning som SLU genomförde på 1970-talet. Däremot kom sjuttiotalets första ”gröna vågen” anhängare, som i kollektiv sökte sig en fristad i Jädraås. Idag är det främst de som har flexibilitet att arbeta på distans eller driva egna företag, mycket tack vare internet, som väljer att bosätta sig här. Eller hemvändande unga fd Jädraåsbor som har barndomsminnen från uppväxten i en trygg bygemenskap, och nu vill låta de egna barnen uppleva detsamma.

Alla olika grupper har satt sin prägel på byns historia. Med en positiv inställning till förändringar kommer Jädraås att leva vidare, vårda sitt arv och fortsätta erbjuda en plats för alla som söker sig hit i framtiden.