JÄDRAÅSPROFILER

I Jädraås hittar du flera spännande personer och här presenteras några av dem i text och bild.

1. Bettan Högberg, skidskytt

2. Emili Andersson, folkraceförare

3. Cecilia Hed Malmström, polarguide, författare

4. Harry Schüssler, svensk schackmästare (1976 och 1978)

 

1. Bettan Högberg

Bettan har bott och växt upp Jädraås och tränar fortfarande i spåren hemmavid under sina lediga perioder. Hösten 2002, efter högstadiet, började hon på skidskyttergymnasiet i Sollefteå. Efter avslutad gymnasietid blev det skidhögskolan i Östersund. Nu bor hon kvar där och satsar på skidskytte på elitnivå.

Våren 2008 blev Bettan uttagen till A-landslagstruppen.

Hennes stora mål som skidskytt är att ta medalj på mästerskap som OS och VM.

Bakgrundsinfon hämtad från Bettan egen hemsida, Läs den!

www.bettanhogberg.se

 

 

 

 

 

 

 

2. Jädraås egen rallybrud!                                        

Lördag den 23 oktober 2011 gör Emili Andersson 15 år sin sista start för den här säsongen. Emili kör folkrace. Hon är en av många tjejer som valt att leka med bilar på sin lediga tid.

 

I våras hade Emili aldrig kört bil, inte ens suttit vid ratten och provstartat en bil. I dag kör hon som vilken annan bilförare som helst. Som junior får man börja köra folkrace det år man fyller 15, det enda som krävs är att du går en utbildning i tävlingsregler och gör ett körprov som påvisar att du kan hantera en bil.

 

 

Första tävlingen som juniorerna åker kallas debutanttävling och innebär att man åker själv eller tillsammans med 1 eller flera andra som också åker som debutant. Man får då en chans att prova åka på bana med riktig start, publik och en speaker som kommenterar hur man kör.

 

 Efter den debutantuppvisningen är man som junior välkommen att köra i juniorklasserna där man startar tillsammans med 5-6 st. andra juniorer – killar och tjejer blandat. Till en början körde Emili ganska försiktigt för att hitta sin roll i heaten. Idag vill hon helst vara först ut från starten, vara först i första kurvan och först över mållinjen. Men det finns ju de juniorer som åker som junior för tredje och sista året och därmed har andra kunskaper än de som är alldeles nya. Det knuffas och buffas på banan och bilen som var så fin blev knöligare och knöligare.

 

Bilen har fått namnet Elin, efter den förra ägaren, och är allt en 15-åring Jädraåstjej vill ha. Den är blå med rosa detaljer, det står Emili på dörren och den är inte slät någonstans. Vad mer kan en 15-årig tjej önska sig?

 

Hon ringde mig efter en tävling i somras och var lite besviken eftersom Elins dörr var helt intryckt. Naturligtvis tröstade jag och sa att man kanske fick åka en annan bil men där gick gränsen. Elin skulle inte bytas ut och för den delen så hade hon knölat den bil som åkt in i henne så hon var så nöjd så. Och efter ett dörrbyte och några slag med slägga så har nu Elin gått hela säsongen.

 

Emili och Elin har haft en lång karriär ihop. Inför sista tävlingen har hon blivit knuffad ut i terrängen, snurrat på banan, kört upp i grusvallar och fått svart flagg för att hon knuffat andra ”felaktigt”. Så vi får väl se hur sista tävlingen går. Nervositeten inför tävlingen kom i morse innan hon skulle till skolan. Hon hade fått sitt startnummer inför helgen. Nr 14, ja om det ett turnummer eller inte får se på lördag!

 

Lycka till Jädraås egen rallybrud!

Text: Sarah Andersson
Foto: Lina Lönnberg

 

3. Cecilia Hed Malmström

Efter 10 år som polarguide och många resor till polara områden såsom Antarktis och Arktis arbetar Cecilia idag främst som föreläsare. Hon har också skrivit en bok om sina erfarenheter av att vara mamma på distans i "Mina Motpoler" och det finns ett tv-program som skildrar några år av hennes liv som polarguide. Hennes hemsida innehållet mycket material som beskriver hennes verksamhet idag. www.likko.se

 

4. Harry Schüssler

Harry är född i Skåne men älskar snöklimatet här uppe i Jädraås. Envis som få har han på senare år försökt att lära sig att åka skidor, och har nu hunnit med att åka tre Vasalopp! Harry Schüssler började dock sin bana med en lite mindre svettig gren, schackspel, där han hade stora framgångar i unga år. Som 19-åring blev han Svensk Mästare i Schack, och kunde repetera den bedriften ett par år senare igen. Numera spelar han inte professionellt längre, men upprätthåller sitt intresse genom att skriva en schackspalt i Svenska Dagbladet varje vecka.