OM JÄDRAÅS  

I Jädraås finns en stark historisk identitet genom att flera aktiva föreningar i byn arbetar med att informera om och bevara de gamla bruksmiljöerna. 

Här har invånarna också lyckats med att behålla sin genuina bygemenskap samtidigt som man välkomnat nya inflyttare.

På 1800-talet var det arbete som lockade människor att bosätta sig vid Jädraås bruk. När järnvägen kom skapades fler arbetstillfällen. I modern tid har inte arbetstillfällen varit huvudskälet till inflyttningen, med undantag från en satsning på skogsforskning som SLU genomförde på 1970-talet. Däremot kom sjuttiotalets första ”gröna vågen” anhängare, som i kollektiv sökte sig en fristad i Jädraås.

Idag är det främst de som har flexibilitet att arbeta på distans eller driva egna företag, mycket tack vare internet, som väljer att bosätta sig här. Eller hemvändande unga fd Jädraåsbor som har barndomsminnen från uppväxten i en trygg bygemenskap, och nu vill låta de egna barnen uppleva detsamma.

Alla olika grupper har satt sin prägel på byns historia. Med en positiv inställning till förändringar kommer Jädraås att leva vidare, vårda sitt arv och fortsätta erbjuda en plats för alla som söker sig hit i framtiden.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jädraås har något att erbjuda alla som söker
närheten till skogen och njuter av friluftsupplevelser. 

Här kan du leva i en vacker natur- och bruksmiljö." 

I Jädraås tror vi på en framtid för bymiljön.

 

På somrarna hör du visslan från gamla ånglok. Den gamla museijärnvägen drivs av tågentusiaster i föreningen JTJ. I skogarna runtomkring finns ett rikt djurliv med björn, lodjur, varg och älg. Men vi garanterar inte att du träffar på annat än hundar inne i byn.

 

Omgivningarna bjuder på flera välskyltade promenadstråk och det finns rikligt på bär och svamp att plocka i skogarna. Eller varför inte prova din fiskelycka i någon av de fina sjöar och vattendrag som finns i närheten - även dessa platser ypperligt skötta av fiskeföreningen, med vindskydd, ramper och sittplatser för grillning till exempel.  

 

På vintrarna är Jädraås ett snösäkert kort med välskötta spår i skogen samt närhet till Kungsbergets alpinanläggning. Snöskoteråkning är självklart om du gillar fart och frihet - men här kan du också att åka hundspann över snötäckta skogsleder.

 

Jädraås välkomnar dig oavsett om det är för en stunds avkoppling eller för ett nytt, skogsnära liv för familjen.